Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Ο Εορτασμός της Ναυμαχίας της Μεθώνης (30-04-1825)


Με θρησκευτική ευλάβεια, εθνική υπερηφάνεια και ενθουσιασμό έγινε ο εορτασμός της Ναυμαχίας της Μεθώνης στην Ιστορική πανέμορφη και αιματοβαμμένη κωμόπολη.
Σε ανάμνηση της Ναυμαχίας τοποθετήθηκε μνημείο, για να θυμίζει στους νεότερους Έλληνες τα κατορθώματα των προγόνων μας αλλά και να υπενθυμίζει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία κατακτήθηκαν με αγώνες, αίμα και θυσίες. Δεν είναι δεδομένες και πρέπει να επαγρυπνούμε, να τις υπηρετούμε και να τις υπερασπιζόμαστε.
Δείτε τον Εορτασμό στο Video και 40 φώτο υψηλής ανάλυσης
Κλικάρετε εδώ ---> https://youtu.be/vu2JbQngMr0

Η Ναυμαχία της Μεθώνης 30-04-1825
… Ο Ναύαρχος Μιαούλης δεν μπορούσε να ελέγξει την οργή και το θυμό του για την απόβαση και την τόσο μεγάλη παρουσία της Αιγυπτιακής ναυτικής δύναμης στη Μεθώνη.
Μετά το κατόρθωμά του στον όρμο του Ναυαρίνου έβαλε πλώρη για τη Μεθώνη.
Την νύκτα η Υδραίικη μοίρα, με δώδεκα πλοία και έξι πυρπολικά, αγκυροβόλησαν πίσω από την Σαπιέντζα, ενώ έμειναν εκεί προσπαθώντας να μην γίνουν αντιληπτά από τον εχθρό
Ο διοικητής της Αλγερινής μοίρας ειδοποιήθηκε από αυστριακό διερχόμενο πλοίο και διέταξε τα πλοία του να τεθούν σε κίνηση και να ανοιχθούν.
Οι Αιγύπτιοι άργησαν να αντιδράσουν, επειδή πολλοί κυβερνήτες και πληρώματά τους βρίσκονταν στην Μεθώνη και διασκέδαζαν.
Ο Μιαούλης αντέδρασε γρήγορα.
Παράκαμψε την Σαπιέντζα και μπήκε στο στενό ανάμεσα σε αυτή και την Σχίζα. Μέσα μέσα σε μια ώρα, στις 30 Απριλίου 1825 γύρω στις 5 το απόγευμα τα ελληνικά σκάφη βρίσκονταν ξαφνικά μπροστά στον εχθρό.
Τα ελληνικά πλοία καθώς μπήκαν στο στενό άρχισαν τους κανονιοβολισμούς εναντίον των εχθρικών πλοίων.
Πρώτα εναντίον της Αλγερινής μοίρας.
Οι Αιγύπτιοι ξαφνιάστηκαν και στον πανικό τους δεν σκέφθηκαν ούτε καν να κόψουν τις άγκυρες.
Ενώ τα Ελληνικά πλοία κανονιβολούσαν τα Αλγερινά που βρίσκονταν σε κίνηση και τα Αιγυπτιακά βρίσκονταν καθηλωμένα, τα έξι ελληνικά πυρπολικά μπόρεσαν να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν πανικό και μεγάλες καταστροφές στην Αιγυπτιακή αρμάδα.
Ένα από τα πυρπολικά έδωσε φωτιά στην μεγαλόπρεπη κορβέτα «Svezia», η οποία μεταδόθηκε και σε μια άλλη γειτονική της.
Το δεύτερο πυρπολικό έκαψε την φρεγάτα «Ασία» που κουβαλούσε επάνω της 54 κανόνια, ενώ άλλα πυρπολικά έκαψαν δύο βρίκια και δύο γολέτες.
Πήραν φωτιά και άλλα μεταγωγικά, φθάνοντας έτσι τις απώλειες του εχθρού σε δώδεκα πλοία. Μέσα σε αυτή την κόλαση βρήκαν το θάνατο οι μισοί άνδρες από τα εχθρικά πληρώματα ή έπαθαν φρικτά εγκαύματα. 
Ξημέρωσε μια άλλη μέρα.
Ο Ανδρέας Μιαούλης είχε κάνει το χρέος του στη Πατρίδα.
Ήταν μια Νίκη. Η παρουσία όμως του Αιγυπτιακού στόλου έμελλε να προξενήσει τόσα δείνα στην επαναστατημένη Ελλάδα.
Σήμερα η πλατεία της Μεθώνης Γέμισε κόσμο.
Μαθητές Δάσκαλοι επίσημοι η Εκκλησία, οι αρχές του Δήμου ο Δήμαρχος όλοι εδώ να γιορτάσουμε την επέτειο της Ναυμαχίας της Μεθώνης.
Οι Μπουμπουλίνες της Μεθώνης, αρματωμένες συμμετέχουν και συμβολίζουν τις γενναίες γυναίκες της Μεθώνης στον αγώνα για λευτεριά.
Η γιορτή κύλισε με τις καθιερωμένες καταθέσεις στεφάνων, τον πανηγυρικό της ημέρας, την απαγγελία ποιημάτων, την βράβευση του γλύπτη που φιλοτέχνησε το άγαλμα ενώ οι κοπέλες του σχολείου χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακού χορούς. Στο τέλος και η παραδοσιακή αναμνηστική φωτογραφία.
ΜΠΡΑΒΟ ΜΕΘΩΝΗ !







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου