Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Μετά τη Βάρκιζα

«Μετά τη Βάρκιζα»
Τα εμφυλιακά θέματα δεν είναι ευχάριστα.
Αναμοχλεύουν, προβληματίζουν, καταλογίζουν μονόπλευρες ευθύνες, ξαναφέρ-νουν στη μνήμη την φρίκη, τον τρόμο, την ψυχική, σωματική, και πνευματική σύνθλιψη.
Κατέστρεψαν την εθνική συνοχή, τσαλάκωσαν και αφαίρεσαν την προσωπική αξιοπρέπεια και την ατομική ελευθερία. Πόνος,  αίμα, θάνατος παντού.
Στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ πήγα με επιφύλαξη.
Πήγα περισσότερο να γνωρίσω την κ. Θεοδώρα Σιάρκου εκ Παππαδατών Πρεβέζης, πρωταγωνίστρια του θεατρικού έργου ‘’Μετά την Βάρκιζα’’

Στο τέλος της παράστασης είχα μια ημίωρη συζήτηση με την ίδια και τους ηθοποιούς. Ανταμείφθηκα θετικά και από την παράσταση και την συζήτηση.
Μια νεότερη γενιά φέρνει με επιτυχία στη σκηνή και συζητά αυτά που μας δίχασαν σαν λαό, και που παραδόξως φθάνουν εξασθενημένα ως τις ημέρες μας.
Ο τίτλος αυτός καθαυτός ΄΄Μετά τη Βάρκιζα’’ δικαιολογεί την αριστερή ματιά του έργου, ωστόσο σε τίποτα δεν μειώνει και δεν αποπροσανατολίζει από το κεντρικό θέμα που πλουσιοπάροχα δεσπόζει σε όλο το έργο, και που είναι η αγάπη και η προσπάθεια της μάννας (κ. Σιάρκου) να κρατήσει τα παιδιά της στη ζωή αποτρέποντάς τα να ‘’μπλέξουν’’ στις εμφύλιες διαμάχες ( το ένα Δεξιά το άλλο Αριστερά και το τρίτο επηρεαζόμενο) προτρέποντάς τα στην οικογενειακή συμφιλίωση και προτάσσοντας την αγάπη στη ζωή, για τη ζωή.
Γοητευτική, αυθεντική, αφοπλιστική η κ. Σιάρκου στο ρόλο της Μητέρας, όπως και οι υπόλοιποι ηθοποιοί. Άρτια και ενδιαφέρουσα η παράσταση. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου