Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

2017 Έτος καζαντζάκη

Δείτε το Video: https://youtu.be/pOzjRbMXli4
2017 Έτος Ν. καζαντζάκη
Εξήντα χρόνια από το θάνατό του
Ο Σύλλογός μας, «Ι.ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», τίμησε καθώς του άρμοζε τον μεγάλο μας Νίκο Καζαντζάκη, με την ευκαιρία του εορτασμού των εξήντα χρόνων από τον θάνατό του. 
Ο Νίκος Καζαντζάκης, Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής και φιλόσοφος, με πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο, γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης και πέθανε στις 26 Οκτωβρίου στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.
Το 2017, ορίσθηκε απο το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, ως «Έτος Νίκου Καζαντζάκη», μετά από επίμονη πρόταση της «Διεθνούς Εταιρείας φίλων Ν. Καζντζάκη» και της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών».
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, μέλη αλλά και καλοί φίλοι του Συλλόγου μας, μαζευτήκαμε στο εντευκτήριό μας και περάσαμε όμορφες , ζωντανές και συνάμα εποικοδομητικές ώρες, γνωρίζοντας τον Νίκο Καζαντζάκη, μέσα από το μνημειώδες έργο του "Αναφορά στο Γκρέκο". Η ζωή, ο Θάνατος, ο Θεός και ο Διάβολος, η Γυναίκα, ο Έρωτας, η Πατρίδα, ο Αγώνας του ανθρώπου για Ελευθερία και η διαρκής του προσπάθεια για τη θέωση, είναι κάποια από τα θέματα που μας θέτει ο συγγραφέας για προβληματισμό, στο εμβληματικό αυτό έργο του.
Τα είδαμε,  τα κουβεντιάσαμε, προβληματιστήκαμε, μέρες που περνάμε και σε καιρούς δύσκολους. Κι' ύστερα, φάγαμε και ήπιαμε  ρεφενέ, για να γνωριστούμε καλύτερα, μιας και το κρασάκι  λύνει τις γλώσσες και ευφραίνει τις καρδιές των ανθρώπων.
Μετά από τούτη την εκδήλωση, συμφωνήσαμε όλοι και αποφασίσαμε, οτι πρέπει συχνότερα να «βρισκόμαστε» και να συζητάμε κάτι περισσότερο από τα καθημερινά, που κανείς δεν αντιλέγει οτι είναι σημαντικά, κάτι που να ευφραίνει και την καρδιά και το νου και την ψυχή μας, με λίγα λόγια το πνεύμα μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου