Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Σύλλογος φίλων του κάστρου Μεθώνης


Στο πνευματικό κέντρο Ρουμελιωτών την Κυριακή 11-02-2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η τακτική Γ.Σ. του Σ.Φ.Κ.Μ. για το έτος 2018. Η συμμετοχή των μελών ήταν η μεγαλύτερη από την ίδρυσή του, από τα εξήντα επτά (67) ταμειακά εντάξει μέλη ήταν παρόντα τα σαράντα επτά (47). Το
πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής της Γ.Σ. (70,15%) είναι ενδεικτικό της θετικής αποτίμησης του μέχρι σήμερα έργου του συλλόγου της περιόδου 2007-2017 και του ενδιαφέροντος και των προσδοκιών των μελών του για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον. 


Πριν από τη Γ.Σ. έγινε η κοπή της παραδοσιακής πρωτοχρονιάτικης πίτας και το «φλουρί»  το αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. Δημ. Μπάκα ο οποίος κέρδισε ένα σημαντικό βιβλίο με τίτλο «Η Μεθώνη και η ιστορία – Η Βενετία και η εξουσία» που εκδόθηκε πρόσφατα. Το βασικό θέμα το οποίο απασχόλησε τη Γ.Σ. ήταν η τροποποίηση του καταστατικού. Στην εισηγητική έκθεση του Δ.Σ. προς τη Γ.Σ. αναλύθηκε ο σκοπός της τροποποίησης που ήταν: (α) η πρόβλεψη Ελεγκτικής Επιτροπής, (β) η διόρθωση ασαφειών και αντικρουόμενων διατάξεων, (γ) η βελτίωση των διατάξεων του καταστατικού ώστε να διατηρηθεί η γεωγραφική διασπορά των μελών του χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα και (δ) ουσιαστικές βελτιώσεις σε πολλά άρθρα με σκοπό να προσδιοριστούν με σαφήνεια διάφορα διαδικαστικά θέματα της Γ.Σ. και του Δ.Σ. Η εισήγηση του Δ.Σ., μετά τη νομική επεξεργασία από Δικηγορικό Γραφείο, έγινε αποδεκτή με δύο τροποποιήσεις από σαράντα έξι (46) μέλη και πήρε μία αρνητική ψήφο. Συζητήθηκαν επίσης και εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις του Δ.Σ., οι οποίες είχαν σταλεί ηλεκτρονικά στα μέλη και διανεμήθηκαν την ημέρα της Γ.Σ., για τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης (Διοικητικός απολογισμός 2017, Οικονομικός απολογισμός 2017, Οικονομικός προϋπολογισμός 2018 και προγραμματισμός 2018). Μετά την ολοκλήρωση της  Γ.Σ. και σε εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. της συνεδρίασης της 16ης Φεβρουαρίου 2016, πρόεδρος του συλλόγου ανέλαβε ο Αντ. Τσιρίγος. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ι. Μπίρης δεν αποδέχτηκε τη θέση του αντιπροέδρου, όπως είχε συναποφασιστεί στην παραπάνω συνεδρίαση του Δ.Σ. και παραιτήθηκε από μέλος του Δ.Σ. στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 5ης Δεκεμβρίου 2017. Στην Γ.Σ., αναπτύσοντας τις προσωπικές του απόψεις για διάφορα θέματα, δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραμείνει ως μέλος του συλλόγου αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις του για την τροποποίηση του καταστατικού. Η Γ.Σ. δεν έκανε δεκτές τις απόψεις του απερχόμενου προέδρου και πολλά μέλη του ζήτησαν να παραμείνει μέλος του συλλόγου αποδεχόμενος την απόφαση της Γ.Σ. Στο τέλος της συνεδρίασης πήρε το λόγο νέος πρόεδρος και ευχαρίστησε τα μέλη για την ενεργή  συμμετοχή τους στη συζήτηση και δήλωσε ότι θα γίνουν με γρήγορους ρυθμούς όλες οι διαδικασίες για την έγκριση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο και την Περιφέρεια. Η τακτική Γ.Σ. του 2019 θα είναι Εκλογοαπολογιστική και θα εκλεγεί 7μελές Δ.Σ. και Ελεγκτική Επιτροπή. Πρόσθεσε ότι το έργο του συλλόγου ήταν και θα είναι συλλογικό και ότι η προσφορά όλων είναι εθελοντική χωρίς όρους και προαπαιτούμενα και ζήτησε και αυτός από τον Ι. Μπίρη να παραμείνει μέλος του συλλόγου και να συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια . Η συλλογικότητα της προσπάθειας δεν ακυρώνει βέβαια την ατομική ευθύνη που έχει κάθε μέλος του Δ.Σ. που αναλαμβάνει οποιοδήποτα αξίωμα. Τέλος δεσμεύτηκε ότι, σε ότι τον αφορά, θα εφαρμόζει με συνέπεια τις διατάξεις του καταστατικού, θα ενισχύσει τις συλλογικές διαδικασίες και θα συμβάλει στην υλοποίηση του προγραμματισμού του 2018.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου