Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Η Μεθώνη και η Ιστορία Η Βενετία και η Εξουσία

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Αρχαιολογικής εταιρείας έγινε η παρουσίαση του Βιβλίου του Παναγιώτη Φουτάκη με τίτλο Η ΜΕΘΩΝΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΚΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ.
Παρέστησαν, χαιρέτισαν και τίμησαν την εκδήλωση ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Efisio Luigi Marras,
Ο Δήμαρχος του Δήμου Πύλου Νέστορος κ. Δημήτριος
Καφαντάρης, ενώ στο πάνελ προλόγισαν και σχολίασαν το βιβλίο ο κ. Πέτρος Θέμελης, διευθυντής έργου αρχαίας Μεσσήνης, η Χρύσα Μαλτέζου Μέλλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Γεώργιος Τόλιας Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, και συγγραφέας. Μια πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση για ένα βιβλίο πραγματικά ξεχωριστό, χρήσιμο, αξιοπρόσεκτο. Πέραν των ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και της διανόησης, παρευρέθησαν και πολλοί, στην Αθήνα διαμένοντες, που έλκουν την καταγωγή τους από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύλου Νέστορος και Μεθώνης. Μεταξύ των παρευρισκομένων και ο πρόεδρος κ. Αντώνης  Τσιρίγος του πολιτιστικού συλλόγου Μεθώνης ‘’Το Κάστρο’’ που μέρος της εκδήλωσης ανεφέρθη σ΄αυτό. Οι Φώτο είναι ευγενική προσφορά της κ. Φωτεινής Μοίρα,
email:  fotinimira@gmail.com
Η ΜΕΘΩΝΗ και η ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ΒΕΝΕΤΙΑ και η ΕΞΟΥΣΙΑ
Ετούτη η μονογραφία για το κάστρο Μεθώνης αποτελεί μια διαδρομή από τον Όμηρο μέχρι τον 20ό αιώνα, με έμφαση στην ενετική παρουσία, Αναδεικνύει κάποια θέματα που μέχρι τώρα ήταν στο ημίφως, όπως τα αρχαία τείχη και νομίσματα της καστρούπολης, τη διάρθρωση της ενετικής διοίκησής της, την ταυτοποίηση των 27 θυρεών και 18 ενετικών λιονταρών της, την ανακάλυψη του πραγματικού εντολοδόχου της λανθασμένα αποκαλούμενης στήλης Morosini, την αποκατάσταση του ονόματος του καταχρηστικά λεγάμενου πύργου Βιλλαρδουίνου, την εξέταση-ανάγνωση του τεκτονικού σήματος της κεντρικής πύλης, την εύρεση της ορθής ονομασίας του οκτάπλευρου πύργου του μώλου ο οποίος εξακολουθεί να αποκαλείται με το τουρκικό του όνομα Μπούρτζι, και τον εντοπισμό της πραγματικής μορφής του παλιού λιμανιού. Όταν εξασφαλιστεί αναστηλωτικά η στερέωση του κάστρου, οι ανασκαφές θα μπορέσουν να φέρουν στο φως όσους θησαυρούς εξακολουθούν να κρύβονται στην πάλαι ποτέ πλούσια Μεθώνη.
RACHEL'S BOOKSHOP
22 Ploutarchou Str.
106 76 Athens
Tel.-Fax: +(30) 210 72 41 442

KAPON EDITIONS
23-27 Makriyanni Str.
117 42 Athens
Greece
Tel.: + (30) 210 92 35 098
Fax.: + (30) 210 92 14 089

www.kaponeditions.grhttps://youtu.be/M6HCrvtDkxA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου